Cât de grav este impactul pesticidelor asupra albinelor: explicația cercetătorilor
În speranța găsirii unei soluții pentru scăderea rapidă a populației de albine la nivel global, un grup de cercetători a analizat în detaliu impactul pesticidelor asupra acestor vietăți.
Populația de albine a înregistrat o scădere cu 30% în ultima sută de ani în America și Europa. O parte din problemă este cauzată de schimbările climatice din fiecare colț al mapamondului. Cel mai mare pericol asupra populației de albine vine însă de la utilizarea masivă a pesticidelor în agricultură.
Acest detaliu tehnic se cunoaște de mult timp, dar abia acum am înțeles ce parte a populației de albine suferă și în ce mod. Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au publicat de curând un studiu care atestă fără echivoc faptul că puii de albine, de la nivel de larvă, sunt afectați de utilizarea pesticidelor. Creierul lor a fost scanat, iar abilitatea lor de învățare a fost testată.
În urma efortului de analiză, studiul a confirmat faptul că micile albine sunt infestate prin hrana contaminată care ajunge în colonie, prin intermediul albinelor lucrătoare. În anii care urmează, după ce albinele au crescut, au devenit mult mai ineficiente la executarea sarcinilor specifice, din cauza creierului afectat de pesticide.
Unul dintre autorii studiului a comparat drama suferită de albine în prima etapă a dezvoltării lor cu problemele pe care le întâmpină un bebeluș în burta mamei, când există substanțe periculoase în pântec.
În final, gravitatea acestei situații ține de modul în care ”funcționează” albinele. Ele fac parte dintr-un superorganism. Asta înseamnă că atunci când un element toxic intră în colonie, puii de albine sunt imediat afectații. Partea tristă este că din acele momente, creierul micuțelor albine nu se mai dezvoltă natural. Creierul rămâne mai mic și la maturitate, iar abilitatea sa de a funcționa normal este periclitată. Partea cea mai tristă a întregii ecuații ține de faptul că acest impact al utilizării pesticidelor în agricultură este ireversibil și permanent.